Tuinkamer inrichten? Dat doe je met deze tips

Het is een verrijking van ieder huis: een luxe tuinkamer met prachtig uitzicht op de tuin en op het buitenleven. Het vormt voor veel mensen een oase van rust. En hoe je de ruimte ook gebruikt, extra leefruimte is altijd mooi meegenomen. Maar een tuinkamer inrichten, hoe pak je dat het beste aan? Daar duiken we in dit artikel dieper op in.

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is een luxe uitbreiding van een huis. Het is een aparte ruimte waar mensen meer kunnen genieten van de tuin en het buitenleven. Terwijl het tegelijkertijd beschutting biedt tegen de weersomstandigheden. Een tuinkamer zit vaak gevestigd aan het woonhuis. Daarnaast is het in veel gevallen voorzien van grote ramen of glazen wanden, zodat er een mooi uitzicht op de tuin ontstaat.

Wat is een tuinkamer aan huis?

Mensen vergelijken een tuinkamer regelmatig met een veranda. Een veranda is echter vaak een open buitenruimte, dat gevestigd is aan het woonhuis. Het grote verschil met een tuinkamer is dat het hier normaliter een afgesloten buitenruimte betreft. We plaatsen namelijk stalen of aluminium ramen of schuif- en vouwdeuren. Een groot pluspunt hiervan is dat de warmte in de tuinkamer behouden blijft. Je kunt dus ook in hartje winter genieten van het buitenleven en uitzicht. De tuinkamer is daarnaast ook een verlengstuk van je huis, omdat het direct aan het woonhuis verbonden wordt.

Een tuinkamer inrichten: waar begin je?

In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen waar je jouw tuinkamer voor gaat gebruiken. Dient het bijvoorbeeld als extra woonruimte? Of zet je het meer in als serre, hobbyruimte of plek om volledig tot rust te komen? Zodra je duidelijk voor ogen hebt wat het doel van de luxe tuinkamer wordt, kun je overgaan tot het ontwerpen van het bijgebouw.

Aan de basis van iedere tuinkamer ligt, wat ons betreft, één duidelijk doel:

 • De lijn tussen binnen en de natuur buiten vervagen, zodat je het hele jaar door maximaal kunnen genieten van de buitenomgeving. Ongeacht de weersomstandigheden.

Op zoek naar tuinkamer inspiratie? We schreven hier al eens eerder over waar je een tuinkamer allemaal voor kunt gebruiken. Hier enkele voorbeelden:

 • Extra leefruimte, verlengstuk van het huis
 • Een eigen tuinkantoor: thuiswerken in stijl
 • Loungehoek en relaxkamer
 • Hobbyruimte: muziekkamer, yogastudio of schilderatelier
 • Gastenverblijf in de tuin

Denk bij een tuinkamer aan deze punten

We schreven al eerder waar je bij het (laten) maken van een tuinkamer aan huis op moet letten. Hier nogmaals in een notendop waar wij op letten:

 • Een stijl die past bij je wensen maar ook aansluit bij je huis en tuin.
 • Gebruik kwalitatieve materialen en ga waar het kan voor duurzame materialen.
 • Controleer of er vergunningen nodig zijn en zorg dat het aan de bouwvoorschriften voldoet.
 • Een goede positionering voor voldoende natuurlijk zonlicht.
 • Voldoende ventilatiemogelijkheden zodat er het hele jaar door aangenaam is.
 • Een goede toegankelijkheid via tuin en huis, plus optimaal gebruik van de ruimte.
 • Aangename temperaturen: we zorgen voor goede isolatie!

Het team van De TuynKamer heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen en bouwen van exclusieve tuinkamers. We realiseerden door de jaren heen tientallen buitenverblijven, tuinkamers, poolhouses, tuinkantoren, bijgebouwen, tuinhuizen en kapschuren. Benieuwd naar onze stijl van bouwen? Bekijk hier onze referentieprojecten.

Tuinkamer inrichten: kies een passende stijl

Bij de creatie van een tuinkamer adviseren we altijd om voor openheid te gaan. Dat realiseren we door te werken met veel ramen en glas. Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om de stijl van de tuinkamer aan te laten sluiten bij de uitstraling van het woonhuis. Dat is een belangrijk uitgangspunt dat we meenemen in de keuze voor materialen.

Ga je bijvoorbeeld voor een landelijke en natuurlijke uitstraling? Een stijl die optimaal aansluit bij het buitenleven en de natuur naar binnenhaalt? In dat geval werken we met veel natuurlijke materialen, veel glaswerk en past een Scandinavische inrichting. Met veel lichte kleuren en warme tinten. Een andere stijl waar regelmatig voor gekozen wordt: industrieel. Een strakker design met meer robuuste materialen. Hierbij kiest men vaak voor een stoerdere uitstraling en bijpassend meubilair.

Bouwen van een tuinkamer is maatwerk

Het realiseren van een tuinkamer is altijd maatwerk. We kijken hierbij naar je type woning, wensen en budget. Hierbij laten we het ontwerp zo goed mogelijk aansluiten bij hetgeen jij voor ogen hebt. We kijken dan ook goed naar de materialen, vormen en kleuren. Het team van De TuynKamer werkt daarom met verschillende componenten.

Uiteraard is er keuze in overvloed in zaken als: binnenwanden, dak interieur, kozijnen en dakafwerking.

Inrichting tuinkamer? Let op het interieur

In de eerste plaats is het van belang om de tuinkamer zo in te richten zodat de ruimte optimaal gebruikt wordt. Een functionele inrichting maakt het mogelijk om elke vierkante centimeter van de tuinkamer goed te gebruiken. Zo dient de kamer goed toegankelijk te zijn. En wanneer het bijvoorbeeld als een werkkamer gebruikt wordt, is een kwalitatief bureau met ergonomische stoel een must. Qua decoratie en woonaccessoires kun je natuurlijk ook alle kanten op. De belangrijkste tip hierbij is om vooraf één stijl te kiezen en hier alle items bij te zoeken.

Lichtinval en verlichting: twee belangrijke factoren:

 • Let naast voldoende natuurlijke lichtinval ook op het aanbrengen van genoeg lichtpunten. Zowel binnen de tuinkamer, als daarbuiten.
 • Bij een werkkamer is directe verlichting met de juiste lichtintensiteit belangrijk, terwijl bij sfeerverlichting zachter licht weer fijner is.
 • Te veel licht kan ook vervelend zijn, daarom raden we ook aan om na te denken over goede zonwering. Onze specialisten kunnen je uiteraard hierover ook adviseren.

Tuinkamer inrichten: doe de naam eer aan

De essentie van een tuinkamer is dat dit verlengstuk van je huis de verbinding vindt met het buitenleven. Laat de tuin daarom naar binnenkomen door in de tuinkamer ook te werken met groen. Denk hierbij aan planten, bomen en andere groenvoorziening die als verbindende factor dienen. Door te combineren met verschillende soorten groen en subtiele accenten aan te brengen, ontstaat er een droom tuinkamer.

Kies waar mogelijk voor flexibiliteit

Wanneer je een ruimte flexibel kunt gebruiken en verschillende elementen naar gebruik kunt aanpassen, maak je écht optimaal gebruik van je tuinkamer. Dit doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor verplaatsbare meubels, vouwbare schermen of andere handige items die je naar wens kunt aanpassen.
Daarnaast kun je overwegen om te kiezen voor seizoensgebonden accessoires. Waar je in de zomer bijvoorbeeld werkt met lichtere tinten en luchtigere stoffen, kun je in de winter juist meer warmere elementen toevoegen.

Tuinkamer inrichten - landelijk modern - De TuynKamer
Tuinkamer landelijk klassiek inrichten
Tuinkamer modern inrichting

Totaal maatwerk

Onze focus ligt op het leveren van maatwerk dat naadloos aansluit bij jouw voorkeuren. Hierdoor kun je met vrijheid en creativiteit jouw buitenverblijf samenstellen. Ontdek onze uitgebreide selectie aan componenten, waardoor je de mogelijkheid heeft om elk aspect van jouw buitenverblijf vorm te geven.

Jouw luxe buitenverblijf word tot in de kleinste details afgewerkt. Daarvoor ben je bij De TuynKamer aan het juiste adres.

Onze ervaring met De TuynKamer is top en uitstekend. Ze hebben met het team een prachtig tuinhuis opgeleverd. Het hele proces liep vanaf het begin op rolletjes, met een fijne communicatie en goede service. Ook geen prijsaanpassingen of iets dergelijks, gewoon afspraak is afspraak en daar houden we van.

4/5

Linda & John

Een blik uit onze nieuwste projecten

De perfecte tuinkamer ontstaat door afstemming

Passie. Maatwerk en perfectie.

Zoals al eerder beschreven: bij het ontwerpen en bouwen van een tuinkamer zijn er verschillende factoren die invloed hebben op jouw tuinkamer. Je wensen en behoeften, budget en planning, type huis en mogelijkheden.
Het TuynKamer-team luistert aandachtig naar wat jouw wensen zijn. En binnen die kaders maken we een prachtige 3D-ontwerp van jouw droom tuinkamer. Waar comfort en luxe hand in hand gaan met duurzame materialen en het buitenleven.

In 4 duidelijke fasen komen wij tot jouw tuinkamer:

 • Oriëntatiefase: doe inspiratie op bij onze referentieprojecten of kom naar onze showtuin om ons werk met eigen ogen te bekijken.
 • Ontwerpfase: we vertalen al jouw wensen en eisen tot een gedetailleerde tekening. Inclusief prijsopgave voor materialen, vergunningen en planning.
 • Realisatiefase: in onze fabriek maken we alle componenten en zorgen we dat alles gereed wordt gemaakt voor transport en montage. In 1 dag bouwen we jouw tuinkamer op locatie.
 • Nazorgfase: nadat het tuinhuis staat zetten we de puntjes op de i. Eventuele kleine aanpassingen voeren we gerust door.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Of ben je benieuwd naar wat De TuynKamer voor u kan betekenen? Wanneer je overweegt om een tuinkamer te realiseren, helpen wij je om van deze droom werkelijkheid te maken. Neem contact met ons op of bezoek onze showtuin.

De TuynKamer show tuinhuis

Vraag? Laat het ons weten

Kom bij ons langs

Vul jouw gegevens in en wij nemen contact met je op om de afspraak te bevestigen.

Liever direct een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Waar ben je naar op zoek?
Tuinkantoor office

Gratis brochure?

Ontvang onze brochure boordevol inspiratie en informatie. Maak kennis met het buitenleven zoals De TuynKamer dat voor je realiseert.

Vraag een gratis digitale brochure aan.