Kan ik een tuinkantoor plaatsen zonder vergunning?

Als je in Nederland grote aanpassingen in je tuin wilt maken, heb je vaak een vergunning nodig. Maar geldt dit ook voor het plaatsen van een tuinkantoor? Hieronder wordt deze vraag beantwoord en toegelicht.

Een tuinkantoor plaatsen, mag dat zomaar?
Ja, in principe mag je zomaar een tuinkantoor plaatsen. Er zijn hier echter wel enkele regels aan verbonden. Bij De TuynKamer houden we hier rekening mee bij het plaatsen van uw tuinkantoor. Benieuwd naar de exacte regels? Lees verder. Deze regels hebben allereerst te maken met de grootte van uw tuinkantoor in vierkante meters. Daarnaast is de hoogte en plaats ook belangrijk.

Hoe groot mag mijn tuinkantoor zijn?
De maximaal toegestane grootte van je tuinkantoor is afhankelijk van het oppervlak van jouw perceel. De tuinkantoren van De TuynKamer zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en formaten, waarbij de kleinste een oppervlakte heeft van 14,5 m2 en de grootste een oppervlakte van 26,4 m2.

Als je perceel kleiner is dan 100 m2, mag jouw tuinkantoor maximaal 50% van jouw tuin beslaan. Om onze tuinkantoren te plaatsen, zal je dus een perceel van minimaal 30 m2 moeten hebben voor onze standaard tuinkantoren, en een perceel van minimaal 37 m2 om onze grotere tuinkantoren te plaatsen.

Voor de volledigheid volgen hieronder de volledige voorwaarden voor de maximale toegestane grootte van een tuinkantoor.

Bij een perceel groter dan 100 m2, maar kleiner of gelijk aan 300 m2:
Als jouw perceel groter is dan 100 m2, maar kleiner of gelijk aan 300 m2, mag jouw tuinkantoor sowieso 50m2 zijn. Daarnaast mag je 20% van het deel van jouw perceeloppervlak dat groter is dan 100m2 toevoegen aan jouw tuinkantoor.  Stel je tuin is exact 200 m2 groot, dan mag jouw tuinkantoor dus 50m2 zijn + een toevoeging van 20% van 100 m2, wat resulteert in een totale grootte van 70 m2.

Bij een perceel groter dan 300 m2:
Als jouw perceel groter is dan 300 m2, mag jouw tuinkantoor sowieso 90m2 groot zijn. Daarbij mag je 10% van het deel van jouw tuin dat groter is dan 300 m2 toevoegen aan het totale oppervlak van jouw tuinkantoor.

Hoe hoog mag mijn tuinkantoor zijn?
De maximale hoogte van jouw tuinkantoor is afhankelijk van een aantal factoren, waarvan de belangrijkste de afstand tussen het tuinkantoor en je woning is. Als het tuinkantoor binnen 4 meter van jouw woning staat, mag het maximaal 30 centimeter boven de eerste verdieping van jouw woning uitkomen, wat meestal neerkomt op net iets onder de 3 meter.

Als het tuinkantoor verder dan 4 meter van jouw woning staat, mag het sowieso 3 meter hoog zijn. Hoeveel hoger dan 3 meter, hangt af van de afstand tussen jouw tuinkantoor en je perceelgrens. Hiervoor is een formule gecreëerd:
De hoogte van het tuinkantoor (verder dan 4 meter van uw woning) = de afstand tot de perceelgrens in meters x 0,47 + 3.
Met deze formule kun je de exacte maximale hoogte berekenen die jouw tuinkantoor mag hebben zonder vergunning. Het tuinkantoor mag echter nooit hoger zijn dan 5 meter.

Waar mag mijn tuinkantoor staan in mijn tuin?
Onze tuinkantoren hebben al snel een grootte van ongeveer 15 m2. Dit heeft gevolgen voor de afstand van jouw tuinhuis tot de erfgrens. Bij een tuinkantoor groter dan 10 m2 is namelijk de minimale afstand tot de erfgrens van je buren 1 meter.

Prefab tuinkantoor interieur met bureau
Prefab tuinkantoor interieur zithoek
Prefab tuinkantoor thuiswerkplek

Totaal maatwerk

Onze focus ligt op het leveren van maatwerk dat naadloos aansluit bij jouw voorkeuren. Hierdoor kun je met vrijheid en creativiteit jouw buitenverblijf samenstellen. Ontdek onze uitgebreide selectie aan componenten, waardoor je de mogelijkheid heeft om elk aspect van jouw buitenverblijf vorm te geven.

Jouw luxe buitenverblijf word tot in de kleinste details afgewerkt. Daarvoor ben je bij De TuynKamer aan het juiste adres.

Onze ervaring met De TuynKamer is top en uitstekend. Ze hebben met het team een prachtig tuinhuis opgeleverd. Het hele proces liep vanaf het begin op rolletjes, met een fijne communicatie en goede service. Ook geen prijsaanpassingen of iets dergelijks, gewoon afspraak is afspraak en daar houden we van.

4/5

Linda & John

Een blik uit onze nieuwste projecten

Zijn er verder nog uitzonderingen waarbij een vergunning nodig is?

Passie. Maatwerk en perfectie.

Er zijn nog enkele uitzonderingen waarbij je toch een vergunning nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je woont in een beschermd stads- of dorpsgezicht, of wanneer je een monumentaal tuinkantoor wilt plaatsen. Bij een beschermd dorps- of stadsgezicht zijn bijgebouwen alleen vergunningsvrij als het bestemmingsplan dit toelaat. Daarnaast geldt dat het bijgebouw alleen achter de woning mag staan, niet in de zijtuin.

Mocht deze situatie voor jouw van toepassing zijn, adviseren wij je om contact met ons op te nemen. Bij De TuynKamer hebben wij reeds ervaring met deze omstandigheden en kunnen wij met je meedenken over de mogelijkheden. Heb je vragen of wil je weten of je in jouw tuin ook zonder vergunning een tuinkantoor mag plaatsen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

De TuynKamer show tuinhuis

Vraag? Laat het ons weten

Kom bij ons langs

Vul jouw gegevens in en wij nemen contact met je op om de afspraak te bevestigen.

Liever direct een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Waar ben je naar op zoek?
Tuinkantoor office

Gratis brochure?

Ontvang onze brochure boordevol inspiratie en informatie. Maak kennis met het buitenleven zoals De TuynKamer dat voor je realiseert.

Vraag een gratis digitale brochure aan.